Regionální rozvojová agentura jižních Čech Již od roku 1999 s Vámi!

Od nápadu k realizaci

 

O podnikání na volné noze je stále větší zájem. Pro začínající podnikatele bude v listopadu otevřeno vzdělávání Od nápadu k realizaci

 


Ze statistik Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že o podnikání na volné noze je stále větší zájem. Právě pro začínající podnikatele, či pro ty kdo o podnikání teprve uvažují, se začátkem listopadu otevírá další série bezplatných vzdělávacích webinářů s názvem Od nápadu k realizaci. Iniciativa pro začínající podnikatele tak nejen představí profíky z oboru, kteří se budou například věnovat tvorbě byznys plánu, on-line reklamě či právním povinnostem v podnikání, ale má za cíl také inspirovat mladé lidi k realizaci svých nápadů. Nebude chybět ani představení možností, kam se v začátcích obracet se svými dotazy, nebo kde hledat nové partnery k byznysu. 

 

O podnikání, a především pak o práci tzv. na volné noze, je v Jihočeském kraji stále větší zájem. Dle statistik Ministerstva průmyslu a obchodu byl ve 3. čtvrtletí letošního roku viditelný nárůst platných živnostenských oprávnění, oproti stejnému období v roce minulém to bylo více jak 4 300, v porovnání s rokem 2020 se pak jednalo o nárůst více než 8 700 živnostenských oprávnění. „Zájem o podnikání zaznamenáváme i na Jihočeské hospodářské komoře. Obrací se na nás jak podnikatelé, tak ti, co zatím o podnikání teprve uvažují a potřebují si zjistit informace, či posoudit svůj podnikatelský záměr,“ uvádí Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory a dodává, že právě pro tyto zájemce se otevírá v listopadu možnost bezplatného vzdělávání v rámci iniciativy Od nápadu k realizaci. 


Za iniciativou Od nápadu k realizaci stojí tři instituce, Jihočeská hospodářská komora, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Jihočeský vědeckotechnický park, a.s. Právě tyto tři regionální organizace zahájily v roce 2021, v době pandemie, vzdělávání formou online webinářů pro ty, kteří o podnikání uvažují, či jej právě rozjíždějí. „Impulsem pro naši iniciativu bylo pomoci s rozjezdem podnikání, zajistit dostupnost informací, ale také inspirovat a umožnit sdílet si vzájemně zkušenosti a v neposlední řadě také předat kontakty na nás a další partnery, kteří mohou být začínajícím podnikatelům a startupům na jihu Čech v začátcích podnikání nápomocní,“ říká Luděk Keist. 


Předchozí ročníky, kterých se zúčastnilo na 150 zájemců, potvrdily, že je ze strany veřejnosti o podobné aktivity zájem. Díky sérii bezplatných webinářů, která odstartuje začátkem listopadu, se tak budou moci zájemci dozvědět například na co si dát pozor v on-line reklamě, jak si sestavit byznys plán, nebo jaké daně a povinnosti se jich týkají, když chtějí začít podnikat. Zájemci o podnikání, kteří chtějí svůj nápad proměnit v reálný byznys, nebo zatím váhají, jestli se do podnikání vůbec pustit, se mohou již nyní na webu Jhk.cz přihlašovat na kterékoli z pěti dvouhodinových on-line školení. Série bude probíhat od 2. listopadu a začínat bude tématem Start podnikání v on-line světě. Účastníci se postupně seznámí prostřednictvím odborníků s tvorbou byznys plánu, věnovat se společně budou financím, marketingu a právním povinnostem. Všechny webináře budou probíhat v on-line aplikaci, účastníci se tak budou moci přihlásit odkudkoli, kde mají internetové připojení. 


Iniciativa Od nápadu k realizaci vznikla na jaře 2021, kdy se k ní postupem času připojili i další partneři. V současné době se na přípravě kromě Jihočeské hospodářské komory podílí i Jihočeský vědeckotechnický park, Agentura CzechInvest, pobočka České Budějovice, Jihočeská agentura pro inovační podnikání, Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s., Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, Vysoká škola technická a ekonomická, VŠE, fakulta managementu v Jindřichově Hradci a iniciativa Podnikni TO! „Právě zapojení vysokých škol a fakult zaměřených na ekonomické obory nám pomáhá rozšířit myšlenku naší iniciativy i mezi mladé lidi a studenty. Věříme, že právě mezi nimi jsou mnozí, kteří o podnikání uvažují, nebo už zkoušejí rozjíždět různé projekty,“ doplňuje závěrem Luděk Keist.  

 


Témata webinářů ze série Od nápadu k realizaci:
•    Start podnikání v on-line světě: 2. listopadu 2022
•    Jak začít podnikat: 9. listopadu 2022
•    Legislativa pro začínající podnikatele: 16. listopadu
•    Budujte svoji osobní značku, tvořte příběh své firmy: 23. listopadu
•    Finance pro začínající podnikatele: 30. listopadu
 

Kontakt: 
Ing. Michaela Sládková | poradce podpory podnikání
Jihočeská hospodářská komora
e-mail: sladkova@jhk.cz
tel.: +420 602 454 395

 

Ing. Dominika Krejčířová | manažerka PR a propagace
Jihočeská hospodářská komora
e-mail: krejcirova@jhk.cz
tel.: +420 601 085 079